lauantai 9. maaliskuuta 2013

Vehnä Väinö

 
Mannermaista Suomalaisuutta Lahdesta.
Keskieroopan, Lähinnä Saksan ja Belgian parasta antia ovat mielestäni vehnäoluet. Varsinkin Saksassa reissatessa on varsin mielenkiintoista aina etsiä se alueen oma vehnäolut tuntea sen luonne, joka kertoo jotakin alueesta ja sen ihmisistä. Muistan vielä hyvin ajan kun suomessa ei vehnäoluita juurikaan saanut. Kun sen ensimmäisen Fraziskaner Weissen löysin paikallisesta se oli yhtä juhlaa. Nyt voin, suurena Vehnäoluen ystävänä, todeta ilolla että aika moni suomalainen panimo ottanut vehnäoluet omakseen valikoimiinsa.
Tässä paketissa löytyi Lahtelaisen Teerenpeli-panimon toinen vehnäolut-tuote joka on tyypiltään tumma, suodattamaton bock olut. Teerenpelin tuotesivustolta en tätä löytänyt, vain vaalean vehnäoluen. Miksi, sitä en osaa sanoa, vastatkoon heidän edustajansa tähän kysymykseen. Tuo vaaleakin täytyy kyllä löytää maisteltavaksi. Täytynee siis suunnitella reissua Lahteen ;)
Mutta nyt tähän Väinöön. Korkin auettua pullosta nousee mieto, vähän hedelmäinen tuoksu. Olut kaatuu vaivattomasti lasiin muodostaen melko heikon vaahdon. Ja nyt tärkeää: Ainakin minun mielestäni tälainen pohjahiivakäytetty suodattamaton olut on kaadettava lasiin juuri oikein.
Ensin reilu 3/4 lasiin reunaa pitkin valuttaen siten kuitenkin että saadaan pintaan vaahtoa, Sitten pullo pystyyn ja reilu pyöräytys jotta saadaan pullon pohjalle laskeutunut sakka mukaan, siinä on nimittäin runsaasti oluen makua ja luonnetta mukana. Kaadetaan loppu olut sakkoineen varovasti vaahdon pinnalle.
Sitten ensimmäinen siemaus. Hedelmäisyys jatkuu maussa. Tästä puuttuu se vahva sahtimaisuus joka monesta vehnäoluesta löytyy.  Ensimmäinen kokemus on hedelmäinen ja täyteläinen, ehkä vähän kirpeä. Voimakas mutta ei liian kitkerä humala jatkuu melko pitkänä jälkimakuna kielenkannassa.
Tarjoilulämpötila tälle oluelle pitää olla vähän korkeampi kuin jääkaappikylmä. Sen on hyvä antaa vaikka hiukan hengähtää avatussa pullossa tai lasiin kaadettuna, 10-15 asteen lämpöisenä aromit tulevat loistavasti esiin. Ehdottomasti omiin suosikkeihin kun on kysymys vehnäoluista


The Finnish continental style beer from Lahti.
In Middle Europe, mainly in Germany and Belgium the best thing, I think, is  the white beers. Especially in Germany, while traveling around, it  is quite interesting to look for local white beers, which tells you something about the area and its people. I still clearly remember the time when there was hardly any white beer availlable in Finland. When I found the first Fraziskaner Weissen from my local store it was reason to celebrate. Nowadays, as  I´m  a great fan of white beer, I
can see with joy that the Finnish breweries has taken the white beers to their own
assortment.

In this birthday present package I found one of the two white beers from the brewery Teerenpeli. It is is a dark, unfiltered bock type  beer. In  Teerenpeli´s  web site, in the products page, it can´t be found. There´s just the light white beer. Why, I can not say, their representatives shall answer this question. I also have to get  that light one for tasting. So I might have to plan a trip to Lahti City ;)But now, in this Väinö. After opening the bottle, there  flows a mild and bit fruity scent. Beer can be poured to glass easily and it generates a relatively weak foam. And now important: At least I think This kind of  unfiltered beer has to be poured into the glass just right.First, more than three quarters along the edge of the glass slowly, however, in such a way that the surface of the foam is obtained, Then straighten the bottle,  spin up little and then pour settled sediment carfully on the top of the foam.This sediment, atually includes the rich flavor and character of the beer.
Then the first sip. Fruity full bodied taste continues in the mouth. The strong "sahtimaisuus" which can be found in many white beer is missing, (Sahti is a traditional  and special home brewed beer). Yes, the first experience is fruity and full-bodied, perhaps a bit bitter. Strong, but not too bitter hop aroma comes slowly and is  quite long living aftertaste in the back of the mouth.
Serving temperature for this beer needs to be a bit higher than the refrigerator cold. It is good to give even a little breathing in the opened bottle or when poured into a glass. While 10-15 degrees celcius, the aromas will come out brilliantly.
Sure, this will be my favourite of the dark white beers.
( funny thing: "Dark white beer")

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti